Blog

Învață să ai grijă de tine

Învață să ai grijă de tine

Caracteristici terapeutice

Probleme abordate
 • Senzații de a fi blocat
 • Sentimente de neputință
 • O preocupare pentru alții în detrimentul propriei persoane
 • Lipsă de autodirecție
Resurse dezvoltate
 • Recunoașterea nevoii de autoîngrijire
 • Recunoașterea nevoii de schimbare
 • A dezvolta strategii de autoîngrijire
 • A gasi direcție și scop
Obiective propuse
 • Învățați să vă pese de voi
 • Uitați-vă la ce contează mai mult
 • Descoperiți strategii de a vă da singuri mai multă putere
 • Situațiile se pot schimba în mai bine
   Philip este ursulețul meu de pluș. Peta a fost o clientă. Cei doi erau destinați să se întâlnească și să aibă o conversație care avea să schimbe viața Petei.
   Era la câtva timp după întâlnirea lor când Peta mă invită să vorbesc la un program de radio la care lucra ca disk-jockey. Era o schimbare interesantă, întrucât am trecut de la calitatea de intervievator la cea de intervievat. Am observat cu plăcere încrederea și competența pe care le-a adus în munca ei - calități care nu erau evidente la Peta când ne-am cunoscut.
   Vedeți, Peta fusese dependentă de droguri. Se simțea prinsă într-o capcană, vrând să se elibereze, dar considerându-se neputincioasă să o facă. Încercarea de a se lăsa de droguri năștea ea însăși probleme. Peta venea dintr-o familie remarcabilă și nu voia să le prejudicieze reputația cerând ajutor unor instituții publice.
   Inițial, m-au abordat părinții ei pentru problema Petei. Și ei erau preocupați să evite un scandal.
   Peta mi-a spus clar la prima întâlnire că se simțea sufocată să ne întâlnim într-un cabinet. Drept rezultat, cele mai multe dintre consultațiile noastre le-am ținut în aer liber, în timp ce ne plimbam printr-un parc din apropiere. Era o tânără inteligentă, cu două diplome universitare la activ. Realiza care erau problmele situației ei și recunoștea nevoia de a schimba direcția. Totuși se simțea blocată.
   Nu era singura. Deși nu eram specialist în abuz de substanțe interzise, mi-am utilizat lista de strategii terapeutice, încercând toate intervențiile la care mă puteam gândi, care ar fi ajutat la schimbarea comportamentului ei, dar a devenit evident în cursul ședințelor următoare că nu progresa. Amândoi ne simțeam frustrați, iar eu nu știam ce aș fi putut face mai mult.
   Întorcându-mă la cabinetul meu după una dintre plimbările noastre prin parc, m-am uitat peste birou. Philip stătea acolo, îmbrăcat în vesta sa ecosez, cu o fundă roșie în jurul gâtului și o șapcă în carouri pe cap. Un client anterior mi-l făcuse cu mâinile lui, ca mulțumire la sfârșitul terapiei. Drept care, era foarte prețios.
   Într-un act spontan care părea oarecum potrivit, l-am luat de pe birou și i l-am înmânat Petei. Cred că am spus ceva de genul:
   - Acesta este Philip. I-ar plăcea să petreacă o săptămână cu tine. Nu știu dacă există ceva care poate să te învețe, dacă l-ai putea învăța tu ceva sau dacă există ceva ce puteți învăța unul de la celălalt, dar abia aștept să aud ce descoperiți împreună.
   Când s-a întors săptămâna următoare, Philip purta șapca în carouri pe cap, panglica roșie și vesta ecosez, dar mai purta și o pereche de pantaloni pe care Peta îi făcuse pentru el.
   M-am interesat despre săptămâna ei cu Philip. Mi-a spus:
   - Am realizat că Philip e foarte special pentru dumneata. La început l-am pus în living-room, dar apoi au început să îmi vină prietenii și nu m-am simțit în largul meu față de el. Ei fumau iarbă și nu-l voiam poluat cu fumul drogurilor lor. Nu voiam să vadă cercul de oameni în care mă învârteam, așa că l-am mutat pe comoda din drmitorul meu. A stat acolo uitându-se binevoitor la mine în fiecare noapte când mă duceam la culcare și era acolo, cercetându-mă, când mă sculam dimineața. M-am gândit că arăta indecent fără pantaloni, așa că i-am croit această pereche de pantalonași ca să-i poarte.
   - Deci care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat de la el? am întrebat-o.    A izbucnit în lacrimi, iar răspunsul pe care l-a dat i-a schimbat direcția vieții. La puțin timp după aceea s-a internat într-o clinică de dezintoxicare și a petrecut câtva timp la ferma de recuperare a instituției. A realizat că a scăpa de obiceiul său era mai important decât a-și proteja reputația familiei. Izolarea i-a permis să aibă câteva luni în care să se separe nu numai de droguri, ci și de rețeaua socială care îi sprijinea și alimenta viciul.
   Deci ce a marcat pentru Peta diferența? Ce a ajutat-o să schimbe ceea ce o făcuse atât de blocată și neputincioasă? Ce avusese loc în acea conversație dintre Peta și Philip, ursulețul meu? Când am întrebat-o, i-au curs lacrimi pe obraz. A spus:
   - Am realizat că îmi pasă de el mai mult decât îmi pasă de mine.

Sursa: 101 povești vindecătoare pentru adulți - George W. Burns

Contact

0771 517 363